Inspiratie & Recepten

Wat is Collageen?

collageen

Collageen, je hoort het meer en meer en yes – ook wij hebben een oatmeal gelanceerd met collageen. Zelf gebruiken we het als supplement in ons ontbijt. We ervaren de voordelen ervan (voornamelijk huid en haar) waardoor we besloten hebben om het ook toe te voegen aan onze havermout. Samen met vanille extract zodat de smaak goed zit.

Wat is Collageen?

Collageen is een verbinding die voorkomt in jouw huid en in het bindweefsel waaruit je pezen, ligamenten, spieren en meer bestaan. Het is de meest voorkomende proteïne in het lichaam. Maar na verloop van tijd breekt veroudering deze af. Daardoor wordt het moeilijker om meer collageen aan te maken.

Het helpt jouw lichaam bij het uitvoeren van een groot aantal functies. Van het herstellen van de huid tot het versterken van de botten. Het is toepasselijk vernoemd naar het Griekse woord “kólla”, wat “lijm” betekent.

Men zegt dat het de volgende gezondheidsvoordelen kan bieden:

Verbeterde gezondheid van de huid

Collageen zorgt voor de elasticiteit en hydratatie van de huid. Naarmate je ouder wordt, vertraagt je lichaam echter de aanmaak van collageen. Het resultaat is een drogere huid en een toename van rimpels.

Collageenpoeder kan helpen om de snelheid van veroudering te verminderen. Studies tonen aan dat de elasticiteit van de huid aanzienlijk toeneemt, waardoor rimpels en fijne lijntjes minder zichtbaar worden. Collageen kan ook de hydratatie van de huid en de algemene uitstraling verbeteren.

Uit een overzicht van 19 studies met 125 deelnemers (95% vrouwen) tussen 20 en 70 jaar bleek dat het gebruik van gehydrolyseerd collageen de hydratatie, elasticiteit en rimpels van de huid verbeterde in vergelijking met placebobehandelingen (bekijk het onderzoek: bron).

Gehydrolyseerd collageen is een veelgebruikt type dat in supplementen wordt gebruikt en dat wordt gemaakt met behulp van een proces dat hydrolyse wordt genoemd. Dit proces breekt het eiwit af in kleinere stukjes, waardoor het gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen (bron).

Vermindering van gewrichtspijn en voordelen voor de botdensiteit

Het draagt bij aan de sterkte van het kraakbeen in uw lichaam. Kraakbeen is een rubberachtig materiaal dat fungeert als schokdemper tussen de gewrichten. Gezond kraakbeen vermindert wrijving en beschermt de gewrichten als je beweegt. Daarnaast zijn er ook studies waaruit de voordelen voor botdensiteit blijken (lees hier meer: bron).

Conclusie

Jouw lichaam maakt op natuurlijke wijze collageen aan. Het komt voor in bindweefsel, huid, pezen, botten en kraakbeen en heeft vele functies. Het zit ook in sommige voedingsmiddelen, en je kunt het als supplement nemen. Het is bevorderlijk voor je gezondheid, huid en gewrichten. Vandaar dat we het vaak eten.

Gebruik jij collageen? Hoe vaak eet je het? Eet je het ook met vanille?
Laat het me weten!

Misschien vind je deze ook leuk

Josephine en Charlotte Clarys

Arthur & The Sisters

the sisters

Leuk dat je hier bent! We hopen dat je wat inspiratie kan halen uit onze recepten of nieuwtjes. Heb je zelf een leuk recept? Laat het ons zeker weten!

Josephine & Charlotte

Onze favorieten
Pluk de dag
Ontbijt
Close

Schrijf je in en ontvang het

Oatmeal e-bookschrijf je in

en ontvang het Oatmeal e-book met 10 heerlijke , snelle en gezonde havermoutrecepten.
mealplan