De meeste mensen koken hun havermout en combineren het met zoete toppings eten. Maar, we kunnen we het je niet kwalijk nemen dat je je afvraagt of het veilig is om rauwe haver te eten. (Hé, dat bespaart je wat tijd, toch?)
De samenvatting: het eten van rauwe haver is over het algemeen veilig – afhankelijk van de haver die je kiest.
Wat is rauwe haver?
Rauwe haver is niet hetzelfde als ongekookte haver.
Dat komt omdat de haver die je in de supermarkt koopt (ongeacht de soort) op de een of andere manier bewerkt is. Rauwe haver daarentegen komt recht van het veld, met de pitten, schillen en stengels van de haverplant nog intact.
Meer bewerkte soorten haver (zoals instant haver) zijn voorgestoomd en verwarmd om potentieel schadelijke ziekteverwekkers te vernietigen, waardoor ze veilig zijn om rauw te eten.
Hoewel het technisch gezien niet “rauw” is, zijn er volgens de definitie van de Oldways Whole Grains Council minder bewerkte variëteiten zoals gries en staal gesneden haver. Deze hebben geen stoomproces ondergaan en kunnen daarom risicovolle ziektekieme bevatten. Dat gezegd zijnde, de meeste mensen eten sowieso geen rauwe haver.
Gezondheidsvoordelen van het eten van havermout

Havermout is niet alleen heerlijk – er zijn ook een aantal gezondheidsvoordelen verbonden aan havermout:
1. Het is voedzaam
Het is een geweldige bron van koolhydraten en biedt een ruim gamma aan van voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen.
In tegenstelling tot geraffineerde granen die doorgaans in ontbijtgranen worden aangetroffen, bevat havermout alle drie de delen van het graan: de zemelen, het kiemwit en de kiem. Deze bevatten elk hun eigen voedingsstoffen, waaronder ze volgende stoffen bevatten:
- Vezel
- Vitamine E
- B-vitamines
- Antioxidanten
2. Het zorgt voor een verminderd risico op ziekte
Volkoren haver bevat bèta-glucaan, een type van oplosbare vezels die wordt geassocieerd met een verminderd risico op hartaandoeningen, volgens de Harvard TH Chan School of Public Health.
Haver kan dankzij hun vezels ook helpen diabetes onder controle te houden en zorgt voor een goede darmgezondheid.
3. Het kan je helpen af te vallen
Haver is ook geweldig voor mensen die willen afvallen. De bèta-glucaan vezel van haver trekt water aan en vergroot het voedsel volume in de darm, waardoor je langer een vol gevoel hebt.
Potentiële nadelen van het eten van rauwe haver
Aan de andere kant kan het eten van rauwe haver enkele nadelen hebben, waaronder:
1. Ze smaken misschien niet zo goed
Ongekookte haver is misschien niet zo lekker als hun gekookte tegenhangers. Hoewel dit uiteindelijk afhangt van je voorkeuren.
2. Koken verhoogt hun voedingswaarde
Volgens Harvard Health heeft het geen voordelen om rauwe haver te eten.
Het koken van je havermout of het maken van overnight oats is waarschijnlijk je beste (en lekkerste) optie.

Week of stoom je havermout met heet water of melk naar keuze en gooi er wat gezond fruit bij. Overnight oats zijn een snelle, niet-kokende optie waarbij je je haver een nacht laat weken(of het nu melk of water is)
Het eindresultaat is een heerlijk ontbijt dat voedzaam is.