Inspiratie & Recepten

Mealprepping – 10 tips

Maaltijdplanning, het maakt je leven er zoveel makkelijker op. En daarbovenop kan je jouw gezonde levensstijl beter aanhouden als je jouw maaltijden op voorhand organiseert.

In het begin zal je er wat tijd voor moeten vrijmaken maar naarmate je meerdere maaltijdplanningen hebt opgemaakt, krijg je dit heel snel onder de knie en wordt het steeds makkelijker en efficiënter.

10 handige tips voor maaltijdplanning

De grootste factoren waarom je naar fastfood of ongezonde alternatieven grijpt is – tijd en organisatie. Niemand heeft zin om na een lange dag werken aan een ellenlange kooksessie te starten. Dus de gouden tip: plan je maaltijden! Hier zijn alvast 10 handige tips die je leven makkelijker (en gezonder) kunnen maken:

  1. Plan een wekelijks vast moment in om jouw menu voor de volgende week te plannen. Ik doe dit de donderdagavond (als de kinderen in bed liggen), ruim op tijd voor de inkopen op zaterdagochtend. 
  2. Lijst enkele favoriete recepten op die jij en jouw gezin lekker vinden. Blader door jouw favoriete kookboeken en/of foodblogs en noteer enkele recepten die je graag eens wilt uitproberen. 
  3. Betrek het gezin. Vraag jouw kinderen wat zij graag nog eens willen eten. Kinderen zullen meer geneigd zijn om gezonder te eten als ze af en toe betrokken worden bij het kiezen van de maaltijd. Laat ze ook eens meekoken, dan zullen ze sowieso willen proeven van hun eigen creatie!
  4. Houd je aan een bepaalde routine of thema per dag/avond. Start je weekplanning op de eerste dag van of na je inkopen. Bv zaterdag vlees, zondag en maandag kip, dinsdag en woensdag vis, donderdag vegetarisch en vrijdag kaas. Of zaterdag pizza, zondag en maandag ovenschotel, dinsdag stoofpot, woensdag pasta, donderdag quiche, vrijdag restjes, enz. Op die manier heb je een basis waarrond je kan werken en variëren met andere groenten en bereidingswijze. Ik heb hier zelf ook wat mee geëxperimenteerd en dit is enkele keren veranderd (winter en zomer is bv vaak wat anders – salades vs stoofpotjes), maar het heeft me telkens een leidraad gegeven en gemaakt dat ik minder lang moest nadenken over de weekplanning. Als ik nieuwe recepten vind die ik graag wil maken, dan bewaar ik die al op de avond waaronder het “thema” valt. Heel handig! 
  5. Denk enkele dagen vooruit. Kook telkens meer dan je nodig hebt zodat je meteen ook een lunch hebt voor de volgende dag, of restjes kan invriezen voor een volgende week waarop je eens niet kan of wil koken. Je kan bepaalde groenten ook bereiden voor verschillende maaltijden. Rooster bv een grote portie zoete aardappel (zoveel als in de oven past), eet hem de 1ste avond als bijgerecht bij kip en gebruik de rest als stamppot bij de vis de avond nadien. 
  6. Maak tijdens de menuplanning ook meteen een boodschappenlijstje. Als je dan toch de recepten doorbladert kan je evenwel meteen noteren wat je nodig hebt, zo hoef je dat later niet meer te doen.

TIP: Ik gebruik hiervoor de gratis App OurGroceries, waar ik een lijstje per winkel kan maken. Mijn man François kan diezelfde lijstjes via zijn app openen en afvinken als er iets gekocht is. Mijn lijstjes bestaan uit

  • Markt
  • Biowinkel
  • Supermarkt
  • Viswinkel
  • Slager
  • Action/Ikea ☺ 
  • Pit&Pit

Van zodra er een bepaald kruid of ingrediënt op is, noteer ik dit in het juiste lijstje en dan vergeet ik ze bij het volgende (online) winkelbezoek niet aan te kopen.

  1. Denk in seizoenen: Een leidraad doorheen de week heb je nu al, vul die nu in met specifieke groenten van het seizoen. Of selecteer recepten op basis van het seizoen. Ga eens naar de markt en probeer af en toe een nieuwe groente, afwisseling is key voor een gezond voedingspatroon! Gebruik ook zoveel mogelijk verschillende kleuren want elke kleur heeft specifieke gezondheidsvoordelen. Zo maak je dat je al je voedingsstoffen binnen hebt. 
  2. Meal prepping op vaste dagen! Kies een bepaalde dag waarop je het een en ander voorbereidt voor de week = kuis en snijd enkele groenten en bewaar die in luchtdichte potjes in de koelkast, zo kan je snel aan de slag bij het koken en/of heb je een gezonde snack klaarstaan (met wat hummus erbij). Maak een gerecht voor enkele dagen ver. 

Wijzelf doen de zondagnamiddag regelmatig wat “batch cooking”, dan koken we een 2 à 3-tal gerechten en tussendoortjes (waaronder bijna altijd bananenbrood ☺  en soep in de winter) achter elkaar en vriezen we deze in porties in. Zo hoef je maar 1x af te wassen en kan je de week met een volle koelkast/diepvries starten. Dit geeft rust en maakt ook dat je altijd iets lekkers en gezond klaar hebt staan zodat je niet naar de ongezonde snacks hoeft te grijpen bij grote honger. 

  1. Anti foodwaste – Kook de laatste dag van je geplande week al de restjes op. Vul je voorraadkast met bonen en tomatenblokjes in blik, couscous, quinoa, boekweit, visconserven enz. haal al je restjes groenten, vlees, eieren, kaas uit de koelkast en voeg hier zo nodig het een en ander uit je voorraadkast aan toe. Dit zijn soms de meest creatieve en lekkerste maaltijden en dit geeft enorm veel voldoening, geloof me! 
  2. Eat, Repeat – Als je lekkere recepten hebt uitgekozen of je hebt een geslaagde weekplanning kunnen opmaken voor 1 maand ver, maak het jezelf dan gemakkelijk en hergebruik diezelfde planning voor de volgende maand. Een week herhalen vind ik persoonlijk wat te weinig variatie, want onthoud: variatie is key! 

Heb jij nog handige tips? Let us know!

1 gedachte over “Mealprepping – 10 tips”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je deze ook leuk

Josephine en Charlotte Clarys

Arthur & The Sisters

the sisters

Leuk dat je hier bent! We hopen dat je wat inspiratie kan halen uit onze recepten of nieuwtjes. Heb je zelf een leuk recept? Laat het ons zeker weten!

Josephine & Charlotte

Onze favorieten
Pluk de dag
Ontbijt
Close

Schrijf je in en ontvang het

Oatmeal e-book



schrijf je in

en ontvang het Oatmeal e-book met 10 heerlijke , snelle en gezonde havermoutrecepten.
mealplan