Inspiratie & Recepten

De gezondheidsvoordelen van chiazaad

chiazaad

Chiazaad (Salvia hispanica), ook wel Salba chia of Mexicaanse chia genoemd, zijn de eetbare zaden van een bloeiende plant uit de muntfamilie. De zaden komen oorspronkelijk uit Mexico of Guatemala en hebben een lange geschiedenis. Ze waren een essentieel gewas in oude Azteekse en Meso-Amerikaanse culturen. De zaden hadden medicinale toepassingen en vormden een belangrijk onderdeel van het dieet van de mensen.

Tegenwoordig groeit chia zaad commercieel in veel landen, waaronder Mexico, Guatemala, Peru, Argentinië, Australië en de Verenigde Staten. De zaden worden algemeen erkend als een voedzame toevoeging aan een gezond dieet. 

Gezondheidsvoordelen

Chiazaden zijn een uitstekende bron van vitamines, mineralen en krachtige antioxidanten. Enkele van deze antioxidanten zijn:

  • Cafeïnezuur
  • Chlorogeenzuur
  • Kaempferol
  • Quercetine

Beter voor het hart

Chiazaad

Chia-zaden bevatten quercetine, een antioxidant die het risico op het ontwikkelen van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, kan verminderen. De zaden bevatten ook veel vezels, wat kan helpen de hoge bloeddruk te verlagen en op zijn beurt het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen te verminderen.

Verbeterde bloedsuikerspiegel

Chiazaden bevatten veel vezels. Studies tonen aan dat vezels kunnen helpen de insulineresistentie te verminderen en de bloedsuikerspiegel te verbeteren, waardoor het risico op het metabool syndroom en diabetes type 2 wordt verminderd. Onderzoek heeft ook aangetoond dat brood met chiazaden een lagere bloedsuiker respons veroorzaakt dan traditioneel brood. Dit helpt hoge bloedsuikerspiegels te voorkomen.

Lagere kans op ontsteking

Chronische ontstekingen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en kanker. Cafeïnezuur, een antioxidant die voorkomt in chiazaden, kan helpen om ontstekingen in het lichaam te bestrijden. 

Goed voor je gewrichten

Een portie chiazaad van 28 gram ons bevat 39% van uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. De oplosbare vezels in de zaden absorberen water, waardoor ze in je maag uitzetten. Hierdoor krijg je een voldaan gevoel. Hierdoor kunnen chiazaden je helpen een gebalanceerd gewicht te behouden.

Betere voor je beenderen

Chiazaden bevatten verschillende voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de botten, waaronder magnesium en fosfor. 28 gram van de zaden bevat ook 18% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium, wat van vitaal belang is voor een gezonde werking van je botten, spieren en zenuwen. Als je gram per gram vergelijkt dan bevatten chia zaden meer calcium dan zuivelproducten.

Chiazaad

Conclusie

Het is ongelooflijk om te zien hoeveel gezondheidsvoordelen chiazaad met zich meebrengt. Vandaar dat het een must is in een gebalanceerd dieet. Weet je wat de voordelen zijn van chia pudding?


Hoe vaak eet jij chiazaad? Hoe eet je het? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je deze ook leuk

Josephine en Charlotte Clarys

Arthur & The Sisters

the sisters

Leuk dat je hier bent! We hopen dat je wat inspiratie kan halen uit onze recepten of nieuwtjes. Heb je zelf een leuk recept? Laat het ons zeker weten!

Josephine & Charlotte

Onze favorieten
Pluk de dag
Ontbijt
Close

Schrijf je in en ontvang het

Oatmeal e-bookschrijf je in

en ontvang het Oatmeal e-book met 10 heerlijke , snelle en gezonde havermoutrecepten.
mealplan