Inspiratie & Recepten

8 voordelen van Yoga

woman in gray leggings and black sports bra doing yoga on yoga mat

Als je vandaag je “downward dog” yogahouding hebt gedaan, voel je je waarschijnlijk meer ontspannen. Ongeacht je niveau van yoga-expertise, als je regelmatig oefent, kun je je van top tot teen beter voelen. We bekijken samen de voordelen van Yoga.

Wijzelf zijn grote fans van yoga en doen het regelmatig (ca 1 tot 2 keer per week). Het biedt rust in ons hoofd, geeft ons kracht en maakt ons lichaam flexibel. We kunnen het echt aan iedereen aanraden. “Ik heb niet veel tijd” is de meest voorkomende zin die we hierop krijgen, maar tijd maak je en zeker voor jouw lichaam. Wat is er nu belangrijker dan hetgeen waarin je leeft? Dan je eigen gezondheid? Hoe kan je voor anderen zorgen (of je werk achterna gaan) als jouw lichaam niet meer meewilt? Stof tot nadenken 😉 Het hoeft ook niet onmiddellijk een uur per week, zelf 10 minuten maken een groot verschil.

We hebben de grootste voordelen verzameld en plaatsen hieronder enkele yoga studio’s of Youtube kanalen die we vaak zelf gebruiken.

Veel leesplezier!

De voornaamste voordelen van yoga

voordelen van Yoga

1. Yoga verbetert kracht, evenwicht en flexibiliteit

Langzame bewegingen en een diepe ademhaling bevorderen de bloedstroom en warmen de spieren op, terwijl het vasthouden van een houding kracht opbouwt.

Probeer het eens: de Boom Houding (Tree pose)
Balanceer op één voet, terwijl u de andere voet tegen uw kuit of boven de knie (maar nooit op de knie) houdt in een rechte hoek. Probeer je te concentreren op één plek voor je, terwijl je één minuut balanceert.

2. Yoga helpt bij het verlichten van rugpijn

Yoga is net zo goed als rekoefeningen om de pijn te verlichten en de beweeglijkheid te verbeteren bij mensen met lage rugpijn. Het American College of Physicians beveelt yoga aan als een eerstelijnsbehandeling voor chronische lage rugpijn.

Probeer het eens: Cat-Cow Houding
Ga op handen en voeten staan, plaats uw handpalmen onder uw schouders en uw knieën onder uw heupen. Adem eerst in, terwijl je je buik naar de grond laat zakken. Adem dan uit, terwijl je je navel naar je ruggengraat trekt, en buig je ruggengraat als een kat die zich uitrekt.

3. Yoga kan artritis symptomen verlichten

Het is aangetoond dat zachte yoga het ongemak van gevoelige, gezwollen gewrichten kan verlichten bij mensen met artritis, volgens een Johns Hopkins review van 11 recente studies.

4. Yoga is goed voor de gezondheid van het hart

Regelmatige yogabeoefening kan stress en ontstekingen in het lichaam verminderen, wat bijdraagt aan een gezonder hart. Verschillende factoren die bijdragen aan hartaandoeningen, zoals hoge bloeddruk en overgewicht, kunnen ook door middel van yoga worden aangepakt.

Probeer het eens: Downwards facing Dog Houding
Ga op handen en voeten staan, trek je tenen naar beneden en breng je zitbotten omhoog, zodat je een driehoek vormt. Houd een lichte buiging in je knieën, terwijl je je ruggengraat en staartbeen verlengt.

5. Yoga ontspant je, zodat je beter slaapt.

Onderzoek toont aan dat een consequente yogaroutine voor het slapengaan helpt om te ontspannen en jouw lichaam reeds voorbereidt om in slaap te vallen en te blijven.

Probeer het eens: Benen omhoog tegen de muur houding
Ga met je linkerzij tegen een muur zitten, draai je dan voorzichtig naar rechts en til je benen op om tegen de muur te rusten, waarbij je je rug op de grond houdt en je zitbeenderen dicht bij de muur. Je kan 5 tot 15 minuten in deze houding blijven.

6. Yoga kan zorgen voor meer energie en een vrolijker humeur

Je krijgt meer mentale en fysieke energie, een boost in alertheid en enthousiasme, en ervaart minder negatieve gevoelens na het beoefenen van yoga.

7. Yoga helpt je om te gaan met stress

Volgens het National Institutes of Health is er wetenschappelijk bewijs dat yoga helpt bij stressmanagement, geestelijke gezondheid, mindfulness, gezond eten, gewichtsverlies en een goede nachtrust.

Probeer het eens: Corps Houding (Savasana)
Ga liggen met je ledematen zachtjes gestrekt, weg van het lichaam, met je handpalmen naar boven gericht. Probeer je geest leeg te maken terwijl je diep ademhaalt.

8. Een beter zelfbeeld

Yoga ontwikkelt innerlijk bewustzijn. Het richt je aandacht op de mogelijkheden van je lichaam op dit moment. Het helpt ademhaling en kracht van lichaam en geest te ontwikkelen. Het gaat niet om het fysieke uiterlijk.

Yoga studio’s hebben over het algemeen geen spiegels. Dit is zodat mensen hun aandacht naar binnen kunnen richten in plaats van hoe een houding – of de mensen om hen heen – eruit zien. Onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die yoga beoefenden zich meer bewust waren van hun lichaam dan mensen die geen yoga beoefenden. Ze waren ook meer tevreden met en minder kritisch over hun lichaam. Om deze redenen is yoga een integraal onderdeel geworden van de behandeling van eetstoornissen en programma’s die een positief lichaamsbeeld en gevoel van eigenwaarde bevorderen.

voordelen van Yoga
Photo by Elina Fairytale on Pexels.com

Yoga bronnen

Hier sommen we enkele bronnen op waar we zelf les volgen of die we reeds hebben uitgeprobeerd online.

Studio’s:

Home-video’s die we aanraden:

App waarbij je elke dag 7 minuten kan bewegen:

  • Calm (mobiel – ook goed voor korte meditaties, ademhalingsoefeningen en voor het slapengaan)
  • Snacks die ik altijd meeneem naar de yoga: Nuts & Fruits

Conclusie

Yoga ervaart veel voordelen. De voornaamste zijn: kracht, evenwicht en flexibiliteit. Het verlicht symptomen van artritis en rugpijn en helpt bij overgewicht. Je wordt er vrolijker van en tegelijk ontspant het waardoor je slaap beter wordt. Het zorgt voor een beter zelfbeeld en het biedt rust in je hoofd.

Ben je zelf ook een liefhebber van yoga? Wat vind jij het belangrijkste voordeel? Zijn er studio’s of videokanalen die je kan aanraden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je deze ook leuk

Josephine en Charlotte Clarys

Arthur & The Sisters

the sisters

Leuk dat je hier bent! We hopen dat je wat inspiratie kan halen uit onze recepten of nieuwtjes. Heb je zelf een leuk recept? Laat het ons zeker weten!

Josephine & Charlotte

Onze favorieten
Pluk de dag
Ontbijt
Close

Schrijf je in en ontvang het

Oatmeal e-bookschrijf je in

en ontvang het Oatmeal e-book met 10 heerlijke , snelle en gezonde havermoutrecepten.
mealplan